Интервю на  , в. ТрудПоводът да разговаряме с депутата от ГЕРБ-СДС

...
Интервю на  , в. ТрудПоводът да разговаряме с депутата от ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Любен Дилов: В „Гергьовден“ сме непоправими оптимисти

Интервю на  , в. Труд

Поводът да беседваме с депутата от ГЕРБ-СДС бе Националният събор на „ Гергьовден “, чийто почетен ръководител е господин Дилов. Винаги забавен и живописен събеседник.  Каква е оценката му за стоте дни на кабинета „ Петков “, що са птица е „ Продължаваме промяната “, войната в Украйна – все злободневни въпроси, за които си коства да чуем неговото мнение.

– На постоянния събор на Гергьовден бяхте доста и обширно сериозни към 100-те дни на държавното управление. Можете ли в този момент да извършите по-кратка констатация?

– Ще опитам. Малко иносказателно. Представете си, че имате един човек, който продава плацебо медикаменти, или хранителни добавки. Това са – да се надяваме безобидни – лекарства, които нямат друго влияние, с изключение на самовнушението на приемащият ги, че са потребни. После същият този човек, по доста неразбираем механизъм стартира да управлява/лекува не обособен организъм, а цяла страна. И подхожда по същия метод – предлага плацебо ограничения, плацебо-правителство. И в този момент значимото: приликата сред обособения организъм и страната е, че и в двата случая – плацебото работи – до момента в който получаващият го си има вяра, че то оказва помощ. И в случай че не е доста болен, несъмнено. Нашият организъм/държава сега е доста болен – енергийна ценова рецесия, двуцифрена инфлация, война в съседство, задаваща се бежанска рецесия, усилващ се напън да признаем Македония, да участваме във войната в Украйна, свръх разграничено общество… да не изброявам всичко! Т.е. тези ограничения не просто не работят – те усложняват диагнозата. А и обществото стартира да не има вяра в плацебото – потвърждават го последните социологически изследвания. Кратката оценка на 100-те дни – плацебо политика е неуспех. Пълен неуспех, не заради преднамереност, а заради вопиюща непросветеност!

– На няколко пъти казахте, че ни ръководи ВОЛТ, СЕК и социалдемократите, дори настояхте Настимир Ананиев да влезе в ролята си на мандатоносител. Къде остана „ Продължаваме промяната “?

– Това е другият въпрос. Кой носи отговорност за хаоса сега? Някои вършат прилика с Национална движение „Симеон Втори" и първите дни на Царя, но те си направиха партия, имаха групови органи и беше ясна отговорността. Каквито и бележки да има към ръководството на Борисов, то от самото начало е било мъчително ясно кой носи отговорност за всяко нещо в страната. А в този момент кой носи отговорност? Какво е „ Продължаваме промяната “? Нарекох ги башибозук, тъкмо за това – башибозукът е нередовна войска, който може да завоюва обособена борба, само че не може да ръководи превзета територия. Поради неналичието на дисциплинираност, система на взимане на решения, липса на авторитетни командващи, липса на традиции… Всичко това е Политическа партия – башибозук! Събран, с цел да събори Борисов и без всякаква концепция какво ще прави по-нататък. Впрочем, в превод от турски, “башибозук ” значи “повредена глава ”. Абе…умеят турците да назовават нещата с точните им имена.

– Що за групировка е това? Казахте, че Политическа партия не са архитекти, а  се държат като зидаро-мазачи. Интересно съпоставяне, за какво съгласно вас са такива?

– Цитирах песента на техния народен представител Ицо Хазарта – “имаш план, значи си проектант?! ”. Политическа партия са план. Не ми се влиза в детайлности чий. Но те не са виновен политически индивид, тъй като юридически индивид не съществува юридически. Те не са архитекти, те в действителност са несръчните зидаро-мазачи на един непознат план, а персоналният им небосвод се простира до там да откраднат малко от варта и киреча… Няма локални структури, няма национално управление, няма контролни органи по смисъла на Закона за политическите партии. Няма и по смисъла на закона за неправителствените организации. Е, по какъв начин да ги назоваваме неправителствени организации, като са самото държавно управление?! На първите последващи избори Политическа партия ще се разпилее като слама на вятър, в случай че не положат някакви старания да се институционализират. Защото сега те са институционализирани, посредством институтите на страната – имат министри, имат шефове на организации, имат ръководител на парламент. А когато нежната им коалиция се разпадне, когато изгубят тези институти какво ще остане от Политическа партия? Ще остане ВОЛТ, Средна Европейска Класа и Социалдемократи…

– ГЕРБ-СДС обявиха, че за тях Кирил Петков към този момент не е министър-председател. На националния събор на Гергьовден вие попитахте ние министър председател ли имаме или пиар, занимаващ се с обзор на печата…

– Просто Киро се занимава главно със преструване на управнически решения и пи ар на личната си персона. При това много некадърен, както се убедихме от последните дни. И цялото това държание се развива на фона на все по-истерични пиар дейности на останалите съдружни сътрудници, които ще се развихрят с времето. „ Да, България “, претендиращи за достоверна градска десница би трябвало непременно да излязат от хипотезата “тези сливи са червени, тъй като са зелени ”. При това “зеленото ” не идва от младост, а от истеричния “зелен бранш ”, който е все по-парцелиран от няколко фамилии в България. Българска социалистическа партия към този момент взе форсамажоретен курс на имиджово оцеляване. Слави и “Има подобен народ ” внезапно ще се сетят с какви точни анонси желаеха поддръжката на хората и за какво са в Народното събрание. Защото последните три месеца май не са се сещали…

Впрочем, следва да забележим първи конфликт още с избора на нов гуверньор на Българска народна банка. Това е държавно управление, както би споделил Оскар Уайлд, формирано “в припадък на полуда, по време на стихия ” е обречено. То ще падне и без опозицията да поставя огромни грижи за това, само че големите проблеми на  българските жители не просто няма да бъдат решени от това  правителство, те се задълбочават с всеки ден. Само вижте какви законодателни актове сме приели, импортирани от болшинство. Няма нито един потребен за хората закон – ще местим прокурори, ще сменяме шефове на КЕВР, местим гори и банки. За хората – нищо!  За мен най-яркият образец е упоритият отвод да се одобри отплата за скъпия ток за бизнеса. Асен е седнал върху големи пари във фонда за енергийна взаимност, които освен не носят приход, само че са и очевидно разхищаване, откакто се постанова да взимаме непрекъснато нови и нови кредити…

– Пролет пукна, ние не, само че докога по този начин ще я караме с тези цени на ток, храни и така нататък и двуцифрена инфлация?
– Не желая да съм неприятен оракул, само че нищо положително не мога да обещая с тези хора. За мен изходът е единодушие за предварителни избори, единодушие с президента Радев за стратегия, която да бъде изпълнена от новия длъжностен кабинет, единодушие за незабавни стопански ограничения за понижаване на повишаването и компенсиране на популацията и бизнеса, без значение кой ще организира след изборите. Стига да има ясна отговорност. Мисля, че и президента осъзна, че е основал съшито от умрели части страшилище. Също като доктор Франкенщайн

– На коя от другите три партии в ръководещата коалиция – Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ – не й е мястото там, и коя би я напуснала, с цел да се стигне до предварителни избори?

– Както споделя националната сентенция, с каквито се събереш, с такива си се събрал! Социалистите са с неповторимо състояние – с най-ниския си избирателен резултат за всички времена имат властов запас, за който можеха единствено да мечтаят през последните 9 години. Тази незаслуженост се усеща сензитивно от огромна част от обществото. Но госпожа Нинова ще е последната, която ще желае да си тръгне от „ Дондуков “ 1. Защото сега, когато престане да е министър, диалогът за нейното удивително водачество на Българска социалистическа партия и непостиганите до момента изборни резултати още веднъж ще се завърне с цялостна мощ на „ Позитано “20. Към „ ИТН “, заради общия ни произход, ще бъда благосклонен. Само ще попитам дали водачът им въпреки всичко си татуира надписа “Няма да вършим коалиция с Българска социалистическа партия “, или не? И ще доживеем ли още веднъж диалог за мажоритарна изборна система, или „ ще ми купят колело, но различен път “. За така наречен градска десница към този момент споделих – шизофренното ѝ положение от брака със зелените в допълнение се усложни от конкубината със социалистите.

В момента наподобяват на дете на кентавър и нимфа, самото то болно от шизофрения. И тази им разчетвореност поражда естествени процеси измежду самите демократи. Вече се появиха първите вътрешно-опозиционни групи в „ Да, България “. За ДСБ мисля, че от дълго време са се отдалечили от замисъла, с който бяха основани. Пост ГЕРБ епохата предполагаше преди всичко да се потърси опит за обединяване на десницата. Ако щете и войната в Украйна би следвало да е тласък за това. Нищо сходно не се забелязва…

– Изчегъртването на ГЕРБ доближи нов връх със случилото се с Борисов, Горанов и Арнаудова…

– Това е свръхзадача на ръководещите още от самото възникване на ръководещата коалиция. В името на тази „ велика цели “ всевъзможни генерални мерзости и ежедневни подлости са позволени. Арестите бяха един некадърен агитационен акт, в несъгласие въобще със законите. Всеки път, когато ръководещата коалиция бъде застрашена от действителен проблем, държавното управление ще напомня кой е генералния зложелател, тъй като изчегъртването на ГЕРБ е генералната задача, в името на която всяка измама е разрешена.

– Хипотетично допустимо ли е президентът да помогне за свалянето на държавното управление си? Допуснахте, че даже един длъжностен кабинет би бил по-полезен за страната в този миг?

– Това, че длъжностен кабинет сега ще е по-полезен от тъкмо този „ постоянен “ кабинет е явно. Това е като разликата сред „ елементарност “ и „ простата “. Разликата е, че държавното управление просто би трябвало да си извади ръцете от задника. Всеки проктолог ще ви го каже… Иначе никой не може да спести и истината, че президентът Радев е измежду главните виновници за невижданото разделяне на обществото през последните две години. Той има да изкупва грях към всички българи.

– Трябва ли България да помогне на Украйна с  оръжие? Останахме май единствени от Европейски Съюз, които не са го създали.

– Пред народите на всички държави-членки сега би трябвало да се приказва с един глас, да се одобряват единомислещо ограничения. Поради това, че нашият оръжейно-промишлен комплекс е доста обвързван (и лицензно и ресурсно) с Русия, ние в действителност можем да сме доста потребни на украинците, които имат съвсем същото въоръжение. Няма подозрение кой стартира тази война, кой е агресорът. Няма подозрение, че и най-лошият мир е по-добър и от най-лошата война. Днес Русия е решила да „ денацифицира “ Украйна, ами в случай че на следващия ден реши да „ дерумънизира Молдова “, или пък да „ деевропеизира “ България?!

Може би българите не си дават сметка, само че става дума за мирното бъдеще на Европа сега. Няма позиция на снишаване, при която да ни отмине задаващата се злополука, в случай че Европейски Съюз и НАТО не бъдат единни в тази обстановка.

– Преодолимо ли е вековното разделяне на русофили и русофоби и по какъв начин може да стане това?

– Мисля, че войната в Украйна оказва помощ за това. И най-заклетите русофили, измежду които съм и аз, виждат че разликата сред съветски народ, съветска просвета и съветска имперска политика не са от през днешния ден, не са от през вчерашния ден. Утешително е, че ние се разхождаме по „ Граф Игнатиев “, а не той по нашите глави, както се е случило исторически. Няма по какъв начин да харесваш Достоевски и Шостакович и да оправдаваш Путин по едно и също време. На този популярен народ най-сетне би трябвало да му помогнато да се снабди със ориста, която заслужава. И това няма да стане чрез следващия император-месия, а посредством свободен и либерален живот в границите на Европейското семейство, към което русите се стремят още от Петър Първи насам. И най-красивият монумент на този блян е самото битие на Петербург… И да щем и да не щем, ние граничим и териториално и духовно с Русия и в този смисъл би трябвало да поставяме старания тя да се промени, а не ние.

– Казахте на събора, че е време за „ политическа пролет “ и „ Скоро е Гергьовден “. Ами той идва, на 6 май е. Навремето бяхте на първа линия против жанвиденовата зима. Сега пристигна кирчопеткова пролет. Как ще действате?

– В „ Гергьовден “ сме непоправими оптимисти. Смятаме, че народът, макар ред неверни решения, в последна сметка е умен и взима стратегически верни решения. Не имам вяра, че хората ще търпят още дълго този башибозук. Ще го пометат и ще желаят в сложни времена да има ясно вдишване на отговорност, смели и неотложни дейности, с цел да които застават престижи с имената и организациите си. Да не съм неприятен оракул, в действителност, само че ми се коства, че единствено след месец ще заговорим за държавно управление на Националното избавление.

Ние ще поставим оптимални старания да търсим необятно съгласие за незабавни антиинфлационни ограничения, за превъзмогване на политическата рецесия. Т.нар. антисистемни партии разсипаха обществения разговор и го трансфораха в общ брой от обособени викове. Ние в Гергьовден ще се опитаме да върнем диалога към значимите тематики за елементарните българи. Но става все по-сложно. Нищо не е просто и просто Киро е просто несъответстващ на провокациите!   Но не ни се водят следващите революции. Предпочитаме единодушието и по тази причина споделяме на просто Киро, просто си върви. С мир, да изтъквам великия Стефан Цанев.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР